Rasmus Hansson tror ikke han blir satt til side av de andre som eneste representant for Miljøpartiet De Grønne.
Intervjuet ble sendt på Radio Nova 1. oktober med Olaf G. Alteren som reporter. Det må legges til at intervjuet er gjort rett før det kom til en avklaring om fremtiden til Lofotoen, Vesterålen og utenfor Senja etter at de fire borgerlige partiene har kommet frem til en enighet.
Han har som ambisjon å dreie hele Stortinget i en mer klimaorientert retning. Han mener at oljeutvinningen i Norge må gå mot en slutt. Hvordan han har tenkt til det kan du få vite mer om i denne utgaven av Grenseløst.
Han er helt sikker på at Norge kommer til å stoppe med oljeutvinning før vi har skviset den siste dråpen ut av havbunnen.
– Absolutt, helt garantert, sier Hansson.
For Hansson er ikke det en gang et spørsmål. Han mener det komme til å skje endringer i marked, oljepris og internasjonal klimapolitikk som gjør det ulønnsomt å utvinne olje lenge før olja er slutt.
– Vi kommer til å måtte leve av noe annet enn olje i Norge. Det kan hende at det tar tjue år, sånn som Miljøpartiet de grønne går inn for. Det kan hende at det tar tredve eller førti år, men om en førti års tid, så er dagens kjente oljereserver i Norge brukt opp og innen da så vil praktisk talt helt sikkert fornybar energi ha blitt så konkurransedyktig at det vil bli fryktelig vanskelig å få lønnsomhet i å bygge ut flere oljefelt og i løpet av et sånt tidsrom, forteller Hansson.
En bærekraftig fremtid Hansson mener et viktig spørsmål er hvor lenge Norge skal vente og hvor mye av oljepengene vi skal ha igjen til å investere i et nytt og bærekraftig samfunn på det tidspunktet.
- La oss begynne med den jobben nå. Mens vi har handlekraft, masse kompetanse, en god politisk situasjon rundt oss og en lass med penger i pensjonsfondet.
Hansson mener også vi kan gjøre som Høyre og Arbeiderpartiet og FrP i praksis går inn for, nemlig å vente så lenge som mulig.
- Da forsvinner handlefriheten vår gradvis. Da blir det stadig i større grad andres agenda som kommer til å styre oss, og da øker faren stadig mer for at våre globale investeringer er blitt mindre investeringsmidler til å få gjort denne endringen, men det er helt klin sikkert at vi kommer til å måtte leve av noe annet enn olje. Det eneste oppsiktsvekkende er hvorfor alle bare spør meg om hva vi skal leve av etter all oljen, mens ingen spør Jens og Erna, mener Hansson.